Ders 001: Marife - Nekre Farki - Arabca

Ders 001: Marife - Nekre Farki

Başlatan Rahmet, Eyl 23, 2023, 12:22 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Rahmet

Konu: Marife – Nekre 

Arapça'da bir kelime ya isim, ya fiil ya da harftir. İsim, fiil ve harflerin bir mana oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle cümle oluşur. Bir cümlenin kurulması için gereken bu üç unsuru sırasıyla işleyelim.

İsim

Canlı cansız şeylere, varlıklara ad olan ve zamanla ilgisi olmayan kelimelere isim denir. İsimler ya ma`rife (belirli) ya da nekre (belirsiz) olur.

Ma'rife

Bir ismin başında اَلْ takısı bulunursa o isim belirlidir. اَلْ takısı alarak belirlenmiş kelimeye ma`rife denir. اَلْقَلَمُ  dediğimizde herhangi değil, belli bir kalemi anlatmış oluruz.

اَلْقَلَمِ

اَلْقَلَمَ

اَلْقَلَمُ

Bu اَلْ takısına da Harf-i tarif denir.  Başına اَلْ  takısı alan bir kelimenin sonuna tenvin gelmez.

Nekre

قَلَمٍ

قَلَماً

قَلَمٌ

Eğer ismin başında harf-i tarif denen اَلْ takısı yoksa bu isim belirsiz herhangi bir varlığı anlatır. Bu belirsiz isme nekre denir. قَلَمٌ denilince belirsiz genel herhangi bir kalem anlaşılır ve son harfi de aşağıdaki örneklerde görüldüğü gibi tenvinli olur:

Belirsizliği, herhangiliği anlatan tenvinle bu kelime "bir kalem" diye tercüme edilebilir.

Özel isimler

Cümle kuruluşunda genellikle marife isim kullanılır. Bir isim ya marifedir ya da nekredir. Diğer bir ifadeyle bir ismin başında hem harf-i tarif olan (اَلْ) takısı hem de sonunda tenvin gelmez. Ancak bazı özel isimlere ve zamirlere bitişik isimler bazen tenvin almadığı gibi harf-i tarif de (اَلْ) almazlar. Çünkü özel isim ve zamirler zaten belirli varlıklara aittir. 

Örnek:

بَكْرٌ

عاَدِلٌ

خَالِدٌ

يُوسُفُ

عُمَرُ

رَمَضاَنُ

إِسْتَانْبُولُ

إِزْميِرُ

مَكَّةُ

تُرْكِياَ



İsimlerin başında gelen اَلْ takısının hemzesi başında bulunduğu kelimeye, ya lâm harfi okunmadan şeddeli ya da lâm'a cezim verilmek suretiyle birleşir. (اَلشَّمْسُ) ve (اَلْقَمَرُ) gibi. Bilindiği gibi tecvit ilminde buna idgâm-ı şemsiye ve izhâr-ı kameriye adı verilir. Bu konuyu bilmemiz harfi tariften sonraki harfin şeddeli mi şeddesiz mi okunacağını tesbit etmemiz için zorunludur.

 
Kaynak: https://fasiharapca.com/marife-nekra-arapca-dersleri/824

 

 
Mesajı Paylaş


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp